Veda Popovici, Condamnată să repet. 3 performance-uri: o rugăciune, o incantație și o poveste. Sambata 28.02

fall 1

ora 19.00

durata: 3 h

Prima oară este tragedie, a doua oară e farsă. Cam asta spunea Marx despre istorie. Într-o parte a lumii care nu este centrul, istoria va fi atunci mereu o farsă. O revoluție, o grevă, o revoltă în masă, toate sunt ridicole, sunt o jenantă imitație a istoriei mari și adevărate ce se întâmplă în centru.

Când vii din periferie, ești condamnată să repeți și propria-ți istorie, deși întâmplându-se în fața ochilor, o vei percepe mereu ca pe o farsă.

 

Această serie repetă (cu modificări) trei performance-uri realizate în ultimii 3 ani: În numele tatălui. O anti-rugăciune, The Wretched of the Sand și Povestea Căderii. Trei momente de devenire politică ce trec prin durere, auto-distrugere și speranță. O rugăciune, o incantație și o povestire sunt puse la bătaie pentru a rupe conștiința farsei și a cataliza imaginarea sfârșitului lumii-așa-cum-o-cunoaștem.

Extrase din texte:

„În numele Vostru, Stăpânilor, mă astup. Mă reduc la tăcere. Mă acopăr. Mă orbesc. În numele vostru îmi întorc privirea refuzată în mine însămi. O coastă lipsă? Dar eu sunt Lipsa însăși.”

  În numele tatălui. O anti-rugăciune

„Păi da, că Europa e în pragul morții. (…) Voi, ce sunteți așa liberali și umani, care aveți o exagerată adorație pentru cultură, devenind afecțiune, vă faceți că uitați de propriile voastre colonii și că pentru ele, oameni sunt masacrați în numele vostru.”

The Wretched of the Sand

„A devenit în curând evident pentru mulți că acea cultură a Apocalipsei dezvoltată de industria de divertisment nu era nimic altceva decât una dintre tipicele strategii ale capitalismului menite să anticipeze și să incorporeze. La început, unii erau entuziasmați dar în curând cei mai mulți au devenit complet dezvrăjiți. (…) O expresie săracă a unei mari fantezii colective. Era clar că ce se întâmpla era departe de capacitatea de integrare a Hollywoodului.”

Povestea Căderii

…………..

Performance-uri in cadrul: Exercitii de constienta colectiva. De la aftershock la nemurire, partea a 2-a.Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s