ROQDOC2 @ Platforma, 20-21-22 martie 2015

afish banda 2 web

Romania – Queer Documentaries (ROQ DOC)

3 zile de filme documentare queer. | 3 days of queer documentaries.

Pentru trei zile la rând vă propunem dezbateri libere pe fundalul vizionării de filme documentare queer – eveniment anual independent și informal, inițiat în 2012 şi organizat de persoane queer din România. | Let’s meet in march for 3 days of discussions based on queer documentaries. This annual independent and informal event was initiated in 2012, and is organized by Romanian queer persons.

Intrarea liberă (în limita locurilor disponibile) | Free admission (based on available seats)
———-

Prima zi (vineri 20 martie)
În prima zi discuțiile au două tematici. Filmul „Queer Artivism” va ocaziona un moment de reflecție la tipul de activism posibil în contextul local, distribuția de resurse și accesul la resurse, și la rolul activismului social de emancipare prin film, video și al organizării de festivaluri de film. Vom continua cu tema principală a serii: Bătrănețea și persoanele queer, pornind de la documentarele „Beautiful by Night” și „Gen Silent” la care vom adăuga pe parcurs și alte câteva vizionări-surpriză. Vom dezbate pentru prima dată în spațiul public subiectul delicat și ignorat în România,cel al vieții și activităților persoanelor queer de vârsta a 3-a, adesea trăind singure, adesea trăind în condiții precare, în invizibilitatate, în contextul local, cât și a lipsei de sprijin din partea comunitățiii gay.

———

A doua zi (sâmbătă 21 martie)

Ziua a 2-a este dedicată perspectivelor istorice queer. Vizionările și informările prezentate vor ocaziona o dezbatere despre activismul queer în Europa înainte și imediat de după cel de-al doilea Război Mondial, despre ce a existat înainte de Stonewall Riots, despre formele de rezistență și activism cultural alternativ queer care, în alte părți, altele decât Europa și America de Nord, au marcat anii ’70-’80, acum în mare parte uitate. Vom începe la 16.00 vizionarea și discuția despre istorii queer cu un documentar despre “Cercul”, o revista și o mișcare gay europeană care precede al doilea război mondial și care a durat până în anii 60. Apoi va rula “Before Stonewall” (despre construirea identităților și mișcărilor activiste înainte de momentul revoltelor de la Stonewall Inn), urmat de filmul “Dzi Croquettes”, despre trupa braziliană de cabaret queer. Acum putem vorbi despre o istorie mainstream a mișcărilor LGBT, adesea rămânând ignorat radicalismul anti-sistem care le-a stat la bază, or mișcările și activismul care le-au fãcut posibile.

————-
A 3-a zi (duminică 22 martie)

Ultima din cele trei zile de vizionãri și dezbateri este rezervată unui subiect complex, abordat din diverse perspective: identitatea de gen, între contestarea normelor, auto-reprezentare și performare. Vom vorbi, prin intermediul unor filme ca “Ti Muxe”, “Angel”, “Venus Boyz”, “Too Much Pussy”, despre forme diferite de identificare și forme de performare critică a identităților heteronormate, de corp ca purtător de mesaje, pe fundalul unei perspective conștiente de discriminările pe care clasa, sărăcia, munca sexuală, abilitățile fizice le produc, ca straturi suprapuse și adesea ignorate în cadrul luptei pentru drepturi civile și a eforturilor de incluziune.

Program și detalii în event: https://www.facebook.com/events/718703028227071/

imaginea cu rosuLeave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s